Olej Rydzowy z Lnianki 250ml Złote Oleje
23.50 PLN
Opis produktu
Olej rydzowy jako produkt spożywczy
- stosować tylko na zimno
- zastosowanie w sosach sałatkowych
- smarowanie pieczywa
- nadaje się do warzywnych sałatek i surówek
- doskonały dodatek do śledzi w oleju, kasz i białego sera.
- idealnie komponuje się z potrawami, do których dodajemy cebulę i czosnek
Skład
Olej Rydzowy 250ml
Powstaje z lnianki siewnej (Camelina sativa L ). Inaczej nazywany olej z lnianki lub olej kamelinowy. Około 90 % zawartości tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponad połowa z nich to kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Olej ten cechuje się bardzo wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 i bardzo korzystna proporcję kwasów omega-6 do omega-3. W skład oleju rydzowego wchodzi także rzadko spotykany kwas eikozenowy, który pozytywnie oddziałuje na skórę. Ponadto olej rydzowy jest bogatym źródłem karotenoidów, steroli, przeciwutleniaczy z grupy tokoferoli ( witamina E) oraz substancji fenylowych.
Olej rydzowy jest klarowny i przejrzysty. Ma barwę złocistą, złocisto-zieloną lub czerwonobrunatną. Posiada charakterystyczny smak i aromat: lekko korzenny, określony także jako posmak cebuli i gorczycy lub orzechowy z nutą goryczy.