Olej Rydzowy z Lnianki 250ml Złote Oleje

23.50 PLN

Ilość

Opis produktu

Olej rydzowy jako produkt spożywczy

- stosować tylko na zimno

- zastosowanie w sosach sałatkowych

- smarowanie pieczywa

- nadaje się do warzywnych sałatek i surówek

- doskonały dodatek do śledzi w oleju, kasz i białego sera.

- idealnie komponuje się z potrawami, do których dodajemy cebulę i czosnek

Skład

Olej Rydzowy 250ml

Powstaje z lnianki siewnej (Camelina sativa L ).  Inaczej nazywany olej z lnianki lub olej kamelinowy. Około 90 % zawartości tłuszczu  stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponad połowa z nich to kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Olej ten cechuje się bardzo wysoką zawartością kwasów tłuszczowych  omega-3 i bardzo korzystna proporcję kwasów omega-6 do omega-3. W skład oleju rydzowego wchodzi także rzadko spotykany kwas eikozenowy, który pozytywnie oddziałuje na skórę. Ponadto olej rydzowy jest bogatym źródłem karotenoidów, steroli, przeciwutleniaczy z grupy tokoferoli ( witamina E) oraz substancji fenylowych.

Olej rydzowy jest klarowny i przejrzysty. Ma barwę złocistą, złocisto-zieloną lub czerwonobrunatną. Posiada charakterystyczny smak i aromat: lekko korzenny, określony także jako posmak cebuli i gorczycy lub orzechowy z nutą goryczy.